pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Doorleven nadat een dierbare gestorven is

Doorleven nadat een dierbare gestorven is

Je dierbare medemens is gestorven. In het begin word je opgevangen, krijg je hulp, begeleiding, kaarten, bloemen, lieve mails… Bij het verwerken van emoties van rouw kunnen muziek en spel enorm helpen. Of een coaching, of een workshop. Ook nog na jaren… Zelfs als je bijvoorbeeld één van je ouders nauwelijks gekend hebt, omdat die stierf toen je nog jong was.

 

Voorbeelden uit de praktijk:

*In een instelling voor gehandicapten bleef de rouw hangen

Mei 2021: Tijdens het jaar waarin corona een sterke rol speelde, waren drie cliënten in een instelling voor gehandicapten overleden. De bewoners waren gewend goed afscheid te kunnen nemen wanneer een medebewoner stierf. Maar door de corona werden de zieken en stervenden weggebracht naar een andere plek en de bewoners zagen hen niet meer... Als eindwerkstuk voor de rouwclowns in opleiding, besloot ik om hen daar te laten spelen: om een belevingsspel neer te zetten met muziek en spel. Zodat de bewoners alsnog afscheid konden nemen van hun vrienden. Met betrokkenheid en verve gingen zij hier in mee. De leidinggevende ervoer dit als "heel bijzonder!" De dagen daarna merkten medewerkers dat er een positieve verandering in gang was gezet.

 

*Na het sterven van een vader, ging ieder kind zijn eigen gang

Begin 2021: Nadat vader gestorven was, beleefde elk kind het heengaan van vader anders. De ene zoon werd af en toe heel boos, de andere voelde veel verdriet en de derde trok zich terug en onttrok zich van gezamenlijke activiteiten. Drie keer kwam moeder met de jongens naar Kamperveen, om te werken aan rouwverwerking en om onderlinge verbondenheid te hervinden. Drie rouwclowns in opleiding leerden om met muziek en spel deze jongens te laten samenwerken en samen vreugde en plezier te beleven aan verschillende spelvormen. Aan het einde van dit traject lieten we een ballon op, waar moeder en de jongens hun groeten aan vader hadden gezet. Terwijl we de ballon volgden, die alsmaar verder verdween in de blauwe lucht, zagen we opeens een regenboogcirkel rondom de zon: "dat is een groet terug van pappa!"
Moeder vertelde een paar weken later dat de jongens weer leuke plannetjes maakten met elkaar en 'samen op pad' gingen...

 

Coaching

Tijdens een individuele coaching kun je persoonlijke aandacht krijgen voor je gevoelens van rouw zoals pijn, verdriet, boosheid, angst, eenzaamheid, miskenning, of wat dan ook. Je krijg zicht op wat er in je ziel speelt en heeft gespeeld rond en na het verlies van een dierbare (of van je gezondheid of van een baan of bij een scheiding). Vervolgens krijg je inzicht in wat belangrijk voor jou en je bestaan op aarde is - waardoor die gevoelens van rouw opspelen. Daardoor kom je innerlijk in beweging en bevrijd je (oude) patronen in de ziel die eerst belemmerend voor je waren. Je voelt letterlijk bevrijding en daardoor ontstaat uitzicht voor je leven. Hoe je verder kunt gaan. En indien gepast, kan geschikt spel daarbij ook helpen: dan kom je ook uiterlijk in beweging. Door het te doorleven, kun je doorgaan met het leven!

 

Workshop

Je kunt ook deelnemen aan een workshop, samen met anderen die voor hetzelfde thema kiezen. Dan kun je jouw eigen belevingen rondom rouw naar eigen believen al dan niet benoemen. En er tegelijk ook aan werken. Door de verschillende spelvormen krijg je werkzame handvatten voor jezelf. Door dit met anderen te doen, beleef je aan wat anderen laten zien en horen, veel voor jezelf.

Bij de workshops ‘Verdriet & Vreugde’, ‘Woede & Waarden’, ‘Angst & Verlangen’ zijn meestal ook Ontmoetings-Kunstenaars aanwezig die een belangrijke rol spelen bij het geheel. Deze workshops zijn onderdeel van een groter geheel van zeven zaterdagen Speelse Levenskunst. Je leert spelen met emoties, in plaats van dat je speelbal blijft van de emoties zelf. Uiteraard kun je vrijblijvend eens één zo’n dag komen doen, om uit te proberen of dit voor jou werkt.

*Ervaringen van deelnemers aan een workshop Speelse Levenskunst:

Mijn leven was donker, ik voelde me zwart vanbinnen. Depressief. Ik had nergens meer zin in. Na de dag 'Verdriet & Vreugde' voelde ik me daarvan bevrijd: ik ben mijn huis gaan opruimen en schoonmaken! Ik ben weer gaan zingen… ik heb weer zin om te leven
Deze workshop heeft me opgetild uit mijn burn-out. Mijn vader was gestorven toen ik een baby was. Dat bleef altijd maar knagen… Bovendien voelde ik me onzeker, omdat ik niet wist wat hij van mij als zoon vond. Nu neem ik hem op een andere manier mee in mijn leven en een stukje belasting is van mijn schouders gevallen
Mijn man was gestorven en ik vroeg met af hoe het met hem ging. Ook vroeg ik me maar af hoe hij vond dat het met mij en de kinderen ging. Daarover bleef ik telkens piekeren en dat maakte me onzeker. Tijdens de workshop kreeg ik daar een andere verhouding toe en voel ik meer lichtheid. Ik kan weer lachen.